Аладжа манастир Света Троица Варненско

Аладжа манастир Света Троица Варненско, полезна информация от нашите професионални екскурзоводи.

Аладжа манастир

Значимост на манастира – Първите сведения за скалния манастир „Света Троица“, наречен Аладжа (пъстър), се съдържат в книгата „Писма от България“ на руския археолог и писател Виктор Григорович Тепляков, живял няколко години във Варна след Руско –
турската война от 1828-1829г. Запазените остатъци от стенописи дават основание да се предполага, че манастирът е старинен,
възникнал вероятно през XII- XIV в., като по онова време в България под влиянието на исихазма се разпространява отшелничеството. При усилената гонитба на Християнството в началото на османското владичество Аладжа манастир бива опустошен и обезлюден. Бил е обитаван до XVIII в. На 8 км от него има още един скален комплекс наречен Катакомбите. Предполага се, че специално изкопаните пещери са били използвани още през IV в. за жилища от отшелници – християни.

Архитектурна изграденост – Манастирът е изсечен във висока отвесна варовикова скала – източният ръб на Франгенското плато, високо сред горските крайморски разклонение на Стара планина. Състои се от два етажа: долен – стаи, монашески килии и малка църква; горен – килии и параклиси със стенописи. Двата етажа са били свързани с отвесна дървена стълба, здраво прикрепена в малки цилиндрични улеи, запазени до днес.

Културно – историческо наследство – В миналото стените и сводовете на църквата (дълга 11м, широка 7 м, висока 2 м) и на параклиса са били покрити със стенописи. Сега отделни фрагменти, твърде повредени, са останали само в параклиса.

Писмени паметници и документация – не са запазени писмени паметници.

Музейни сбирки и уредени в манастира експозиции -към манастира е уредена интересна историческа и археологическа експозиция, разположена в специално построена за целта сграда.

Транспорт

Транспортна достъпност – Манастирът стои на 14 км североизточно от Варна и на 4 км западно от курортния комплекс „Златни пясъци“. Свързан е с автобусна линия с тези два изходни пункта.

Наличие на туристическа материална база при обекта или по- далече от него – Манастирът е благоприятно разположен спрямо гр. Варна и Черноморските ни комплекси на север от града, наситени с туристическа материална база.

Състояние и поддържане на обекта; адаптация за приемане на туристи – Обектът е пригоден за туристически посещения и привлича вниманието на множество посетители от страната и чужбина.

Посещаемост – Брой туристи (български и чуждестранни). Няма данни за броя на туристите, но посещаемостта на манастира е голяма – както от наши, така и от чуждестранни туристи.

Перспективи и възможности за туризъм, наличие на други туристически обекти в близост.

Близостта на курортните комплекси на север от Варна и в бъдеще ще гарантират голям туристопоток към Аладжа манастир. Посещението му може да се свърже с посещение на гр. Варна, на Побитите камъни – на 18 км западно от Варна. Или Ботаническата градина Двореца Балчик. Там моиже да видите най-разнообразни цветя, дори в саксия.

Снимки на манастири в България, може да видите ТУК

Още полезна информация, може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО