Дряновски манастир

Дряновски манастир „св. Архангел Михаил“, полезна информация от нашите професионални екскурзоводи.

Дряновски манастир

Значимост на манастира

Основан е в началото на XII в. по времето на Асеновци в местността „Църквището“. По-късно е преместен южно в местността „Малкия Архангел Михаил“. По време на турското робство два пъти е бил разрушаван от поробителите, но бързо се въздигнал като здрава крепост на българския дух. На сегашното си място е възобновен в 1845 г. По време на национално-освободителните борби В. Левски и Матей Преображенски – Миткалото го превръщат в база и снабдителен пункт на четите в Търновския край. Построен от три отделни комитетски хамбара, заредени със зърнени храни, облекло и оръжие. По време на Априлското въстание чета от 200 души начело с войводата поп Харитон и Бачо Киро девет дни водят сражение с многохилядна турска армия. След завладяването на манастира той е опустошен. Възстановен е от игумен Пахомий към 1880 г.

Архитектурна изграденост

Манастирският ансамбъл се състои от жилищни сгради и храм „Св. Архангел Михаил“, строен в 1881 г. В двора на храма е построен по проект на архитект Дж. Мосуни, паметник -костница, в който са поставени костите на загиналите въстаници. Представлява мавзолей осмостен с пирамида за покрив и с бюст на въстаник над входа. Скулптурата е дело на Л. Арджини от Рим.

Културно-историческо наследство

През 1876 г. Никола М. Йонков изработва красив иконостас за еднокорабния храм, построен с дарения на Дена и Пенчо Попгеоргиеви от Дряново. Съхраняват се и някои икони от габровския художник Рачо Тихолов и Симеон Цонюв от Трявна -„Христос“ (1916).

Писмени паметници и документация

Писмени паметници и документация не са запазени.

Музейни сбирки и уредени експозиции

Уреден е исторически музей, който се помещава в три помещения над входа на манастира. В него са изложени оръжия, битови предмети, документи и снимки, които разкриват Дряновската епопея и участието на останалите живи в освободителната война. Експонирани са материали от археологическите разкопки в местностите „Боруна“ и „Стринава“. В манастира има икона сбирка, от която много се интересуват чуждестранните туристи.

Транспортна достъпност

Разположен е в пролома на р. Дряновска, на 4 км югозападно от Дряново. Има удобен и редовен транспорт от Дряново и Габрово.

Наличие на туристическа материална база при обекта.

До самия манастир са разположени хижа „Бачо Киро“, къмпинг с бунгала и места за палатки, битова заведение и мотел.

Състояние и поддържане на обекта; адаптация за приемане на туристи.

Църквата на манастира е реставрирана. Сградите на манастира също са реставрирани. Построен е и нов корпус, при който е запазен старинния вид.

Посещаемост.

Хиляди гости от страната и от чужбина прекрачват прага на неговите порти, за да се запознаят с това паметно място. Отчетност за броя им не се води.

Перспективи и възможности за туризъм, наличие на други туристически обекти в близост.

Манастирът е национален туристически обект. На 300 м. от него е пещерата “ Бачо Киро “ с останки от палеолита. Близо до манастира са останките от крепостите „Боруна“ и „Стринава“ . Посещението на манастира може да бъде съчетано с посещение на гр. Дряново, гр. Трявна и други обекти от околността.

Ако искате да хапнете вкусна храна в Дряново, задължително посетете пицария ресторант Ларгото.

Снимки на манастири в България, може да видите ТУК

Още полезна информация, може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО