Избираме сървър под наем

Избираме сървър под наем

Когато избирате сървър под наем, трябва да обърнете внимание на процесора, честотата, RAM и скоростта на интернет връзката, както и броя на дисковете, техните обеми и цената на трафика. Важно е да разберете дали имате работа с нова машина или с предишна. Твърдите дискове трябва да са нови, тъй като това са най -уязвимите елементи на системата. Обсъдете с доставчика условията, при които сървърните възли ще бъдат заменени в случай на повреда, както и предоставянето на отдалечен достъп.

Наличието на последното намалява необходимостта от техническа поддръжка на трети страни до минимум. Също така е важно да не забравяте за отстъпките, дори и да не са официално обявени. Ако имате нужда от сървър за дълго време, има смисъл да плащате за няколко месеца наведнъж и да разчитате на възможно намаление на цената.

Наемане на виртуален сървър: плюсове и минуси

Виртуален сървър (сървър в облака, VPS / VDS) е сървър, създаден по специална технология, която разделя ресурсите на физически сървър на изолирани виртуални машини. Всяка част е пълноценна операционна система със собствена памет, процеси, потребители. Има две основни технологии за виртуализация: VPS и VDS.

Виртуален специализиран сървър – VDS (Virtual Dedicated Server) – пълна услуга за виртуализация, т.е. пълно съвпадение с физическия сървър. Всеки виртуален сървър, използващ тази технология, има свое собствено независимо копие на системното ядро. Което означава, че клиентът може да го редактира. Можете да инсталирате всяка операционна система на VDS хостинг.

Виртуален сървър – VPS (Virtual Private Server) – услуга, която е „съкратена“версия на VDS, но със строго фиксирани системни ресурси, като например дисково пространство. За разлика от VDS хостинга, технологията на виртуалния сървър формира няколко копия на една хардуерна платформа, които са независими, но имат общо ядро. Клиентът получава достъп до операционната система с администраторски права (Root) и има право да променя настройките, да работи със системни файлове, да инсталира програми и много други. VPS има IP адрес, защитна стена, таблици за маршрутизиране и т.н. Единственото ограничение за клиента е невъзможността да прави свои собствени промени в критични системни файлове и ядрото на операционната система. На VPS се предлагат предимно UNIX системи. Поради икономиите на хардуер, цената за наемане на VPS сървър е значително по -ниска от тази на VDS сървър.

Всъщност обаче разликите между VPS и VDS са толкова минимални, че много доставчици не споделят тези концепции. И използват виртуален сървър под наем, за да се позовават на едно и също нещо