Интервютата при подбор на персонал

Кой трябва да прави интервютата при подбор на персонал за да изберем най-подходящите кандидати

Интервютата при подбор на персонал

Интервютата при подбор на персонал. Има следните видове интервюта при подбор на персонал:

1.Биографично интервю. Неговата задача е да открие миналия опит на кандидата, за да предскаже неговите възможности и способности. По време на биографичното интервю се изясняват различни аспекти от професионалната дейност на кандидата, които не се разкриват в автобиографията. Биографичното интервю не дава възможност за оценка на текущата ситуация и мотивация.

2.Ситуационно интервю. От кандидата се иска да реши няколко практически ситуации (хипотетични или реални проблеми). Този метод ви позволява да идентифицирате общите и аналитичните способности на кандидата, подходите, които той използва за решаване на нестандартни проблеми и способността за излизане от трудни ситуации.

3.Структурирано интервю. Неговата цел е да идентифицира професионалните и личните качества на кандидата съгласно предварително разработен структуриран списък с въпроси. Този тип интервю е най-често срещаното. Той може да комбинира елементи от всички други видове интервюта.

А ние сме Upskill. Можем да Ви помогнем. Адрес в София, 1404, бул. България 111, сграда А, ет. 4. За контакт, телефон за връзка: +359 882 240 381.

Още видове интервюта

4.Интервю за компетентност. Целта на този тип интервю е да определи нивото на съответствие на кандидата с ключовите компетентности, необходими за работа в тази организация и на тази позиция. За да определи нивото на компетентност, както и възможностите за нейното развитие, интервюиращият в процеса на интервюто се позовава на миналия опит на кандидата.

5.Стресиращо интервю. Този тип интервю се използва при подбор на персонал за оценка на кандидата за такива качества като устойчивост на стрес, способност за правилно поведение в провокативни, стресови ситуации, бързина и ефективност на вземане на решения и т.н. По време на стресиращо интервю на кандидата се задават провокативни, неподходящи въпроси като „Сигурни ли сте, че заслужавате заплатата, за която кандидатствате?“ или „Защо да те наемем?“ и т.н. По правило този тип интервю се провежда от двама или повече интервюиращи, което увеличава стресовия компонент. Провеждане на интервюта в неудобни и неудобни условия, когато кандидатът непрекъснато трябва да бъде разсеян и е трудно да фокусира вниманието (например в шумни стаи). Тази методология се използва по правило за оценка на кандидатите за позиции, на които трябва да работят в нестандартни ситуации (например рецепционист, служител по сигурността и др.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *