Как малките деца научават лесно немски?

Песни

Забавните песнички по време на курсовете по немски за деца са един от мотивиращите фактори за учене. Елементът на забавата също не е за пренебрегване. Особено в ранна детска възраст. Малките деца са влюбени в песните.

Дори и да им ги поднесем на немски език, те пак ги харесват и по този начин лесно наизустяват фрази, научават дори по-сложни думи и започват да възприемат езика като роден.

Мултимедия

Използването на мултимедия е нещо ново и при курсовете по немски. Все още има малко разработени учебни системи по немски, които да са адаптирани към мултимедийно обучение. Затова пък има разработени допълнителни материали и разнообразни техники, които въвеждат мултимедия в курсовете по немски за деца. Малките курсисти остават запленени от възможностите на компютъра.

Мултимеийното обучение им помага по-лесно да визуализират новите думи и да ги научават по-бързо. Бързият достъп до интернет и почти моменталното интегриране на игри и видеа по време на самите курсове по немски, водят до разнообразяване на стандартните часове.

Също така помагат при слушането на автентична немска реч.

Игри

За малките ученици е важно курсът по немски да бъде непременно под формата на игра. Останалото би се възприело от малчуганите като тежест, допълнително натоварване на ежедневието, в което те непрекъснато търсят играта. Така курсовете по немски оживяват и стават любима част от седмичните задачи на децата. Така от малки оформят любовта към немския език.

Дори в по-горните класове да става по-трудно, важното е че е положена основа на позитивизъм към езика.

Речници – картинни и интерактивни

По време на курсовете по немски се налага използването на така наречените картинни речници при децата. Това се прави с цел децата да не превеждат думите на български, а директно да асоциират немската дума с картинката. Децата сами изработват и рисуват речниците си. Това допълнително носи забава, а заедно с това и неусетното и приятно научаване на новите думи.

Сега вече някои учители въвеждат и интерактивните речници, с които децата по забавен начин откриват новите думи в интернет, както и разнообразните им значения.

Накрая децата сами ще изявяват желание да се запишат на курсове по немски след първите години.