Роженски манастир

Роженски манастир „Рождество Богородично“ – Благоевградско, полезна информация от нашите професионални екскурзоводи.

Роженски манастир

Значимост на манастира

Този голям български манастир води началото си от XII – XIII в., вероятно от времето, когато Родопите и областта с център Мелник са управлявани от българския болярин деспот Алексий Слав. През епохата на османското владичество Роженския манастир се превръща в духовен и книжовен център за поробените българи от този край. Още през XIV в. тук съществува Калиграфска школа. Манастирът е свързан и с дейността на Яне Сандански.

Архитектурна изграденост

В сегашния си вид манастирът се е оформил към края на XVIII в. и началото на XIX в., но някои части свидетелстват, че по всяка вероятност още през Българското Средновековие тук е имало манастирски комплекс.

Както при повечето средновековни и възрожденски манастири и тук е налице затворен комплекс – във форма на неправилен шестоъгълник, организиран около вътрешния двор.

Най- голям интерес в целия манастирски комплекс представлява манастирската църква „Св. Богородица“, многократно опожарявана и разрушавана и отново възстановявана и обновявана. През 1600 г. е пристроено обширното й предверие. В сегашния си вид е от края на XVI в., но последното и обновяване е от 1732 г. Извън манастира е двуетажна манастирска костница, строена в 1662г.

Културно – историческо наследство

В църквата са запазени стенописи от 1597, 1611 и 1715 г. но по – голямата част са рисувани през 1732 г. при последното й обновяване и укрепване. Прави силно впечатление нарисуваният в параклиса ктиторски портрет на Мелания монахиня с реализма на изображението и дълбочината на чувството. Стенописите в костницата са от 1662 г. От иконите интерес предизвикват големите иконостасни икони на Христос и Богородица и поставената в параклиса „Св. Безсребреници“ стара икона на „Богородица Портарница“. Уникални са дърворезбените иконостаси и аналой. Особено интересен е Малкият иконостас, изразен с голямо умение и финес. Разнообразните животински фигури и растителни орнаменти, майсторски преплетени със старозаветни сцени правят Роженските дърворезби шедьоври на българското изкуство от преди Възраждането. На западната стена на църквата са единствените у нас по рода си стъклописи и витражи от 1715 г.

Писмени паметници и документация

Удивително произведение на Роженската калиграфска школа е ръкописът „Тълкуванието на Йов“ от XIV в. Този ценен ръкопис е отнесен от патриарх Доситей през 1674 г. в църквата „Гроба на Господен“ в Ерусалим.

Музейни сбирки и уредени в манастира експозиции

В манастира има иконографски музей. Стаята на Яне Сандански, магерницата и Трапезарията са отворени за посещения.

Транспортна достъпност

Намира се на 6 км източно от гр. Мелник, над с. Рожен.

Наличие на туристическа материална база при обекта или по-далече от него

В Мелник има хотели, а в самия манастир – туристическа спалня.

Състояние и поддържане на обекта; адаптация за приемане на туристи

Манастирът е в отлично състояние.

Посещаемост, перспективи и възможности за туризъм

Манастирът се посещава от значителен брой туристи. Там може да се видят разнообразие от цветя и зеленина.

Бъдещето на манастира като туристически обект е гарантирано от близостта на гр. Мелник – с величаво минало и ограден с обаятелни и причудливи пясъчни пирамиди. Някои от иконите и ажурната резба на иконостаса са били представени на изложба в гр.Есен и картинната галерия „Шарпантие“ в Париж, което е изиграло популяризиращ ефект. За увеличаване на туристопотока от чуждестранни туристи положителна роля играе и балнеологичния център – гр. Сандански.

Още полезна информация, може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО