Соколски манастир

Соколски манастир „Успение Богородично“-  Габровско, полезна информация от нашите професионални екскурзоводи.

Соколски манастир

Значимост на манастира

Манастира е основан през 1833 година. Негови основатели са архимандрит Йосиф Соколски и йеромонах Агапий. Те идват от Троянския манастир. Опожаряван е няколко пъти. Към манастира е имало училище, в което се е изучавал славяно – български език. Тук в 1836-37 г. е учителствал Неофит Бозвели. В 1856 г. в манастира е отсядал често с четата си капитан дядо Никола. По време на Априлското въстание на 13 май 1876 г. тук се формира Габровската въстаническа чета, начело с войводата Цанко Дюстабанов. По време на Освободителната война манастирът бил превърнат във военна болница.

Архитектурна изграденост

Дворът на манастира е изграден на две нива: на горното, оградено с жилищни крила и стопански постройки, има голяма каменна чешма; на долното, издигнато върху отвесна скала и оформено от оградения зид с долепена до него костница, е черквата. Голямата каменна чешма в двора е дело на Кольо Фичето. Тя е издигната през 1868 г. и има 8 чучура, по форма прилича на църковно кубе.

Културно – историческо наследство

В манастира се пазят стари икони от Захари Зограф. През 1862 г. поп Павел Зограф и синът му Никола от с. Шипка, украсяват със стенописи наоса на църквата и обширната нартика. Иконостасът е с оскъдна дърворезба. В черквата се съхраняват иконите „Успение Богородично“ и „Богородица с Младенеца“.

Писмени паметници и документация

Пази се документацията на Йосиф Соколски, взел участие в борбата за независима българска църква.

Музейни сбирки и уредени експозиции

В манастирската музейна сбирка се съхраняват реликви от борбите на българския народ за освобождението от турско робство. Уреден е кът на Васил Левски и Цанко Дюстабанов. Пазят се и някои стари икони на Захари Зограф.

Транспортна достъпност

Манастира отстои на 9 км южно от Габрово. В непосредствена близост до него е с. Етър, в горното течение на р. Янтра високо сред северните склонове на Стара планина. До манастира има редовен автобусен транспорт.

Наличие на туристическа материална база при обекта или по-далеч от него

Сред реставрацията на манастира преди време е закрит хотелът в него. Запазени са обаче 4 апартамента за по -специални гости с хол, спалня и баня, скромно обзаведени. В близост е и хотелската база на гр. Габрово.

Състояние и поддържане на обекта, адаптация за приемане на туристи

Сградите на манастира са възобновени в красив стар български стил. Сега в него живеят 7 монахини. През есента на 1992 г. крадци обират черквата, задигнати са кандила, икони, кръст от престола, Евангелието. През май 1994 г. била открадната кандилницата, която била руска от сребро.

Около манастира е тихо и пусто. Само в почивните дни се стичат хора за кръщенета и венчавки. Може да се видят мнножество цветя, дори орхидея.

Посещаемост, перспективи и възможности за туризъм. Наличие на други туристически обекти в близост.

Посещава се от значителен брой наши и чуждестранни туристи.

Манастирът е на върха на 50 метрова скала и е изключително привлекателно място за отдих. В непосредствена близост са: етнографския музей на открито „Етър“, гр. Габрово и др. През манастира минават и пътеката за вр. Столетов.

Още полезна информация, може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО