Шипченски манастир

Шипченски манастир – Старозагорско, полезна информация от нашите професионални екскурзоводи.

Шипченски манастир

Значимост на манастира

Признателния български народ е издигнал величествен храм -паметник на южния склон на Стара планина, непосредствено над гр. Шипка, в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната руско – турска война. Инициативата е на майката на ген. Скобелев и граф Н. П. Игнатиев, под ръководството на руския архитект – проф. Померанцев от 1896 до 1902 г.

Архитектурна изграденост

Архитектурното оформление на храма е в стила на големите руски катедрали от XVII в. Храмът е кръстокуполен, отвън блести с многоцветната си украса. Над покрива се издигат един висок централен и четири по-малки купола с позлатени луковици и кръстове. Главният вход е оформен богато с три арки, върху които се издига внушителна камбанария с островърх купол. От северната и южната страна има открити аркадни галерии. Под централното помещение е криптата.

Културно – историческо наследство

Външната украса е от керамични плочи в четири цвята. Вътрешната украса е съчетание от два стила, изпълнени в различно време. В 1902 г. в централния купол руският художник проф. Г. Г. Месоядов изпълнява фреските „Христос“. Зографските творби от 1959 г. са дело на колектив от български художници. Забележителен е храма с големия дърворезбен иконостас, майсторски изработен от липово дърво и изцяло позлатен. Изпълнението му е дело на руския архитект Ягна (по проект на Померанцев). От иконите следва да бъдат отбелязани „Княз Борис Български“ от Антон Митов (1902 г.) и руската икона „Исус Христос“ (XVII в.).

Иконите в иконостаса (83 на брой) са дар от руския манастир „Св. Пантелеймон“ в Атон. В криптата са поставени малък иконостас и 17 каменни саркофага за костите на загиналите герои. На 34 мраморни плочи, поставени на външните стени на двете галерии и във вътрешността са записани имената на 18491 загинали войници. Забележителност на храма са и 17-те камбани. Най -тежката е 11-12 тона.

Писмени паметници и документация

Няма писмени паметници.

Музейни сбирки и експозиции

В момента няма специално уредена сбирка, но е натрупан музеен фонд от различни експонати, които в бъдеще ще се подредят за разглеждане.

Транспортна достъпност

Намира се в гр. Шипка, на 12 км от Казанлък. До манастира има удобен транспорт.

Наличие на туристическа материална база при обекта или по-далече от него

В гр. Шипка има хотел.

Състояние и поддържане на обекта; адаптация за приемане на туристи

Храм – паметникът е в отлично състояние, тъй като е основно ремонтиран в 1957 и 1978 г.

Посещаемост. Перспективи и възможности за туризъм, наличие на други туристически обекти в близост.

Посещава се от значителен брой туристи – български и чуждестранни. Манастирът е национален туристически обект и е включен в националния парк -музей „Шипка“. В близост до манастира има и оранжерия за орхидеи.

Още полезна информация, може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО